Szef Kuchni

Szef Kuchni - Marek Buksa

Szefem Kuchni, w Restauracji i kawiarni "U Ziyada" jest Marek Buksa. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w prestiżowych obiektach hotelarskich i gastronomicznych w Polsce. 


Pracuje w gastronomii od 27 lat. Zanim objął stanowisko Szefa Kuchni Restauracji i Kawiarni "U Ziyada" na zamku w Przegorzałach, pracował m.in. w restauracji „Sejmowej” w siedzibie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie czy w restauracji „Magillo” w Krakowie, gdzie również był Szefem Kuchni, w restauracji „Hawełka” oraz firmie Gastro Tour Serwis, gdzie przygotowywał bankiety dla Krajów UE takich jak Szwecja, Finlandia, Francja czy Belgia.

 

Jest członkiem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, dla Marka Buksy ważne jest podnoszenie kwalifikacji dlatego obserwuje najnowsze trendy na targach branżowych i bierze udział w szkoleniach. Z Restauracją i kawiarnią "U Ziyada" związany jest od 1998 roku.

 

Sam mówi, że "Gotowanie jest dla mnie przyjemnością i pasją…chciałbym, aby moje przepisy stały się inspiracją również dla Państwa, oferujemy naszym Gościom znakomite dania z kuchni międzynarodowej, a naszą specjalnością jest kuchnia kurdyjska. Kuchnia kurdyjska to przede wszystkim jagnięcina, dlatego w naszej karcie Goście znajdą ją w kilku odsłonach – można zjeść bulion jagnięcy, kebab na szpadzie, gulasz jagnięcy w kociołku oraz kotleciki jagnięce. Jak widać każdy smakosz w naszej karcie menu znajdzie coś dla siebie. Kreujemy wraz z naszym zespołem utalentowanych kucharzy tradycyjne dania w innowacyjnych odsłonach". Oprócz dań z regularnego menu Szef Kuchni Marek Buksa niejednokrotnie zapraszał Gości na „Kulinarną wyprawę dookoła świata” czyli do skosztowania nietypowych dla naszej kuchni potraw z rożnych zakątków świata lub cykl „Przyprawy i zioła w różnych odsłonach” dodatkowo zawsze na przełomie wiosny i lata oraz jesieni i zimy proponuje Gościom wybór menu z dodatkowej specjalnej wkładki.

 

Marek Buksa pasjonuje się tajlandzką sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach. Swoimi artystycznymi dokonaniami w tej dziedzinie, zaskoczył już niejednego Gościa i zdobiły stoły bankietowe.

 

Prywatnie, Marek Buksa jest szczęśliwym ojcem i mężem. Do swoich hobby zalicza podróżowanie jednak wolne chwile, których w tym zawodzie mało poświęca uprawianiu ogrodu.

 

 

Skontaktuj się z nami

Z przyjemnością odpowiemy na wszystkie Państwa pytania.

+48 12 429 71 05, +48 784 084 000
restauracja@uziyada.pl